logo verona avs

Alessandro Verona   ⁄   Studio
33100 Udine – Italy
via Romeo Battistig 40
t/f + 39 0432 505378

contacts
info@alessandroverona.it

p.iva 01778360303

facebook

THE DSAS HOUSE

The DSAS house is situated on a 1000 square metre plot of land flanked on three sides by open spaces, namely a soccer field, carpark and a private garden, while the north facade is adjacent to a small storage facility. The living area occupies the east-west wings of the building, while the bedrooms are situated in the northern wing. The interior layout takes inspiration from the concept and functional distribution of Frank Lloyd Wright’s Usonian homes. The building’s inward-facing design ensures privacy, shutting the house off from external view while opening it up around an internal garden. A six-metre long series of floor to ceiling picture windows looking out across the garden runs the length of the living area, extending onwards to the dining area, both offering access to the garden. The interior layout and arrangement of the adjoining living and dining areas, sectioned off by means of a feature fireplace, creates a heightened sense of spaciousness, further enhancing the fluid and dynamic character of space and light, which is in turn amplified by the large blocks of cream-coloured Veselje marble (approximately mt.1.20x1.20) and set off by the contrasting heat-treated, dark oak floor panelling.
photo Paolo Jacob

The materials used for the exteriors, natural, oiled larch for the window frames, doors, and external panelling and Veselye marble for ground level fittings, window sills and porch entrance find synergy with the white plaster external walls.
photo Paolo Jacob

La casa DSAS,e’ posta su un lotto di 1000 mq al limite dell’ edificato e confina con alcuni vuoti quali un campo da calcio, un parcheggio ed un giardino privato mentre a Nord con un piccolo capannone. La collocazione dell’ edificio prevede l’ esposizione Est-Ovest per la zona giorno e Nord per le camere. La distribuzione interna fa riferimento al concetto ed all’ organizzazione delle funzioni espressa nell’ Usonia di Frank Lloyd Wright. Il carattere introverso dell’ edificio risolve la privacy necessaria chiudendo le visuali e le relazioni con l’ esterno ed aprendosi sul giardino interno con la vetrata del soggiorno di 6 mt ripresa dai serramenti della zona pranzo.
All’ interno le sezioni e la pianta, liberata dal blocco scale-caminetto, mettono in atto dispositivi spaziali che favoriscono il carattere fluido e dinamico degli spazi e della luce, amplificata dalla pietra Veselje in grandi dimensioni (circa mt.1.20x1.20) in contrasto cromatico con il rovere termocotto in listoni.
All’esterno i materiali, larice naturale oliato per i serramenti ed i rivestimenti esterni e pietra Veselje per attacco a terra, soglie e rivestimenti articolano il rapporto con il normale intonaco bianco dei volumi.
foto Paolo Jacob